x

Assumpte: Una forta intuïció
Subject: Strong intuitionx

ABSTRACT The National Art Museum of Catalonia has acquired a Sol Lewitt mural, originally located on a wall of a small town on the outskirts of Barcelona. This mural is displayed in the Oval Room of the Museum where it will remain permanently. The process of transferring the mural has been done taking as a reference the correspondence between those responsible for the transfer of the Romanesque mural paintings of the Pyrenees. These murals were moved from the villages of Vall de Boí to the Museum at the beginning of the 20th century.El passat 7 de març, a la Sala Oval del MNAC, Museu Nacional d’Art de Catalunya, es va fer l’acte de presentació de la donació per part de l’Escola del Bruc, d’un mural de Sol Lewitt. Aquest mural va ser pintat pels nens de l’escola l’any 2012, sota la direcció de la mestra Alícia Castro, i consistia en una recreació i interpretació lliure de l’obra de l’artista nord americà Sol Lewitt.

L’any 2016, els artistes visuals Daniel Moreno Roldán i Aldo Urbano, vinculats al centre d’art Can Serrat, van encetar un treball a l’entorn d’aquest mural, i van proposar al MNAC, reviure les operacions i arrencaments de pintures romàniques que la Junta del museu va promoure a principis del segle XX, i que va permetre conformar la col·lecció de que ara disposa, alhora que garantia la conservació de les pintures romàniques d’algunes ermites del Pirineu.

Els dos artistes juguen a suposar un alt valor al mural de Sol Lewitt que hi havia a l’escola, i amb el fet que aquest artista, segons paraules que llegim a la Viquipèdia, “Com en altres obres seves des de finals dels anys 60, ha estat executada per ajudants seguint les seves instruccions; d'aquesta manera, la funció de l'artista se centra en la idea l'obra i no en la seva realització material (art conceptual)”.

Així doncs, des del passat 7 de març, al MNAC, hi podreu veure exposat de forma permanent, un “autèntic” mural de Sol Lewitt, pintat pels nens de l’Escola del Bruc l’any 2012.

El museu, per la seva banda, ha ofert a l’escola del Bruc una sèrie de visites guiades a les seves instal·lacions als alumnes de l’escola per al proper curs.

Per tal de concloure la ficció del trasllat calia fer desaparèixer el mural de la paret de l’escola del Bruc, acció que ha despertat una certa polèmica entre la comunitat de pares i alguns veïns, que han arribat a plantejar l’opció de repintar-lo en el seu emplaçament original.

El darrer cap de setmana de maig, dins dels actes del “cap de setmana cultural del Timbaler”, hem convidat els dos artistes a una taula rodona per tal que expliquin el projecte i per generar un debat sobre la idoneïtat del “trasllat”.

Publicat al Butlletí Municipal del Bruc nº 71 (Maig 2018)

See more
Assumpte: Una forta intuïció (pdf)
Press: Revista Mirall, Aldia.cat, Bonart, MNAC

Credits

with Aldo Urbano
Museu Nacional d'Art de Catalunya, Barcelona. 2018
Sala d'Art Jove, Barcelona. 2018

Collaborators: Lluís Alabern, Víctor Balcells, Josep Maria Folch i Torres, Oriol Fontdevila, Teresa González, Joana Roda, Txuma Sánchez, Joan Vidal i Ventosa, Gabriel Ventura, Marta Vilardell and Oriol Vilanova.
Photography: Miguel Moreno